HTML

Szumátrától Pápuáig

9 hónap Indonéziában és egyéb utazások

Friss topikok

Linkblog

2013.09.08. 21:14 Doctor Proctor

A Kazantip nyomában I. - élménybeszámoló egy lekésett fesztiválról

„Hamarosan megnyitja kapuit Európa egyik legnagyobb fertőjének számító fesztiválja, az ukrán Kazantip, ahol a nyilvános szexuális közösülés nem csak, hogy nem bűn, de még kötelező is. Az olcsó vodkától lerészegedett, erkölcsi normákkal egyáltalán nem rendelkező libsi fiatalok gyűjtőhelye a Kazantip nevezetű beteg fesztivál. A drogosok, szexőrűltek, deviánsok, hedonisták kánaánja.”-olvashattuk a nyáron kedvenc szélsőjoboldali portálunk ajánlóját.http://www.deres.tv/20130724/kazantip-europa-legmocskosabb-fesztivalja-18  Alighanem ez adta meg a végső lökést, hogy valóra váltsuk a Szumpapu blog utazókommandójának régóta dédelgetett álmát és hátat fordítva a hanyatló Nyugatnak ellátogassunk Kelet-Európa per pillanat legnagyobb szabású – de egész biztosan leginkább hypeolt – nyári bulijára, a legendás Kazantip fesztiválra.

kazantip2.jpg

Akik nem vágnák miről van szó, azok kedvéért leírnám mi milyen előzetes ismeretek birtokában vágtunk neki a kalandnak: a Kazantip valamikor a kilencvenes években underground goa fesztiválként indult és annyira alternatív volt, hogy azután Ozorát alighanem a péntek esti Bed Beachnek vélnénk. Állítólag kerek egy álló hónapig ment a buli a tengerparton, melynek végén rituálisan elégették a rendezvény – szigorúan csak fából és egyéb organikus anyagokból készült  - díszleteit. A Kazantipnek egyébként  nem Tatársztán fővárosa Kazany ad otthont – mint azt az elnevezés alapján sokan gondolnák, hanem a kezdetektől fogva az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten kerül megrendezésre. Az eredeti helyszín Kazantip falucska mellett – igen, innen a név! – egy elhagyott nukláris erőmű volt, a fesztivált azonban már hosszú évek óta nem itt, hanem a Krím nyugati részén – Jevpatorija közelében, ha ez mond bárkinek bármit is – egy Popopvka nevű településen tartják. Az évek során a fesztivál jelelntős mértékben kommercializálódott és mára lényegében a moszkvai és pétervári yuppiek Balaton Soundjává vált. A régi hippi idők szabad szellemisége azonban állítólag még így is tovább él: a Kazantipen nem csak, hogy nem szokatlan teljesen meztelen bulizókkal találkozni, de a nyilvános koitusz sem ritka dolog és a legszélsőségesebb promiszkuitás jótékony szelleme lengi be az egész fesztivált. Ennek nyomán nyilatkozott úgy Timo Maas holland sztár DJ is, hogy a Kazantip a legnagyobb „crazy shit” amit életében látott.

kazantip3.jpg

Bár jómagam már egyre inkább kiöregszem az efféle bulikból ez alkalommal még engedtem nagy tudású kollégám, Zoltán rábeszélésének és úgy döntöttünk, hogy a saját szemünkkel lesz a legcélszerűbb meggyőződni a Kazantipet övező legendák valódiságáról. Az elhatározás tehát valamikor tavasszal megszületett a gyakorlati megvalósítás azonban számos akadályba ütközött: a schengeni vasfüggöny innenső oldalán ugyanis igen nehéz – sőt az utólagos tanulságok ismeretében azt is mondhatnám egyenenesen lehetetlen – bármiféle hitelt érdemlő információt beszerezni a Kazantip kapcsán olyan gyakorlati kérdésekben:

  1. Lehet-e interneten keresztül vagy bármilyen más módon elővételben jegyet venni?
  2. Ha csak a helyszínen lehet, reális veszély-e, hogy elfogynak a jegyek?
  3. Milyen közlekedési eszközökkel lehet eljutni a fesztivál helszínére?
  4. Lehet-e a fesztivál területén sátrazni? (ennek azért van jelentősége, mert akkor 2-3 napra elég lehet a feleannyiba kerülő 1X belépős jegy a többször belépős helyett) Vagy ha nem van-e Popovkán legalább egy elfogadható kemping?
  5. Miért nincsenek fennt ezek az infók a fesztivál honlapján?!
  6. MIÉRT NINCS AZ EGÉSZ KIB*SZOTT FESZTIVÁLNAK EGY NORMÁLIS HONLAPJA? (vagy legalább fb oldala)

 kazantip 4.jpg

Hogy az utolsó kérdés megválaszolásával kezdjük: van neki honlapja, ami azt illeti túl sok is...és elég nehéz eldönteni, hogy ezek közül, melyik a hivatalos és melyik fake. Csak, hogy a helyzet súlyosságát érzékeltessük, pár éve például a google keresési listában igen előkelő helyen tűnt fel egy olyan honlap, amelyik teljesen komolyan azt promózta, hogy abban az évben az egész Kazantip Portugáliában (!) kerül megrendezésre. Nyilván ezt az orosz és ukrán közönség nem szopta be, de, hogy azóta is hány holland buliturista kutat a Kazantip után a Portó és Lisszabon közötti partszakaszon abba bele sem merünk gondolni...Így végül mi is másod-harmadkézből kapott félinformciók birtokában, valamint két – később teljesen feleslegesenek bizonyult -  sátorral felszerelkezve voltunk kénytelenek  belevetni magunkat a krími nyár forgatagába. Folyt köv.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna kazantip


A bejegyzés trackback címe:

https://szumpapu.blog.hu/api/trackback/id/tr495501088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása