HTML

Szumátrától Pápuáig

9 hónap Indonéziában és egyéb utazások

Friss topikok

Linkblog

2009.03.06. 12:18 Doctor Proctor

Felejtsd el amit eddig tanultál: India

Miután megjártuk Florest és Sumba törzsi falvait,  Jakarta egyik közepesen lepukkant bádogvárosában is laktunk jó darabig és még Srí Lankán is átcsúsztunk a katonai ellenőrzőpontokon úgy gondoltuk azért Ázsia olyan túl nagy meglepetésekkel már nem szolgálhat. Eme önelégültségünk egészen addig tartott ameddig ki nem léptünk Bombayben…bocsánat Mumbaiban a reptéri terminálból, és egy kb. 1948-as évjáratú taxival a belváros felé vettük az irányt….Khmm…izé…no hát annyit tudnék mondani, hogy aki korábban még soha nem utazott Európán kívül, az ne pont Indiával kezdje.

 

Megérkezésünkkor Mumbai a szürkés hajnali derengésben valami egészen megdöbbentő képet mutatott, kb. mintha az apokalipiszis után lennénk, amikor is egy zombivírus kiirtotta az emberiséget és összeomlott a civilizáció. Az épületek olyanok mintha a legsötétebb Ceaucescu korszak Romániájának egy agyonszennyezett iparvárosában járnánk, minden fal szürke és fekete, minden fémtárgyat szétmart a rozsda. Az utakon pedig mintha élőhalottak bolyonganának, ekkor kezdtek ébredezni és a szemétkupacokon gyújtott tüzek köré gyülekezni, az utcán lakó páriák. Az összkép mint megtapasztaltuk nappal sem volt sokkal megnyugtatóbb. Kairó borzasztó zűrös és koszos, de vannak olyan részei is a városnak ahol mintha az Ezeregyéjszaka meséiben járnánk. Még az amúgy reménytelenül ronda és sivár Jakartában is van legalább egy reprezentatív és elegáns sugárút. Mumbainak ezzel szemben nincs – vagy legalábbis mi nem láttuk olyan részét melyre egyértelműen azt lehetne mondani, hogy elegáns, tiszta stb. Itt a rohadás és az évszázados retkesség mindent áthat és mindenhol felüti a fejét. Annál, hogy szépen felújított felújított épületet találjunk, már csak egy lehetetlenebb project van Mumbaiban: 20 métert sétálni az utcán úgy, hogy ne kelljen átlépnünk vagy kikerülnünk egy:

 

a). koszos, kéregető utcagyereket

b). nyomorék/leprás koldust

c). szimpla kéregető csövest

 

Ebből talán egyedül a csöves nem pontos meghatározás: Indiában ugyanis nem olyasfajta hajléktalanokat találni mint nálunk. Itt komplett családok élnek (mosogatnak, főznek, kajálnak és szarnak) az utcán.  Aki itt egy bádogváros (slum) lakója az már viszonylag szerencsésnek mondhatja magát. Azokhoz a családokhoz viszonyítva legalábbis mindenképp akiknek a „háza” egy falba vert vaskampó, vagy egy földe szúrt bot, amire a ruháikat és batyujukat aggatják. A vicc az egészben, hogy ezzel együtt India és Mumbai tényleg fejlődik. Taxisofőreink információi szerint például a város pár éve még sokkal koszosabb volt (ezt elég nehéz elképzelni), az pedig szemmel látható, hogy már Mumbaiban is beindult a nagy ázsiai felhőkarcoló építési láz – igaz itt nem a hongkongi üveg-acél iskolát követik mint pl. Jakartában vagy Szingapúrban, hanem inkább az orosz-neosztálinista stílusú toronyházak a menők. Az indiai gazdasági fejlődésnek és valamiféle új középosztály kiformálódásának árulkodó jele, hogy Indiában már nagyban pörög a belföldi turizmus. Indonéziában szinte csak külföldi turistával lehet találkozni, még a Borobudurnál sincsenek indonéz csoportok. Ezzel szemben India turistalátványosságai néha már-már szinte élvezhetetlenek a belföldi turistacsoportok mindent ellepő tömege miatt. Az indiaik számára ráadásul egy szőke európai nő láthatólag sokkal nagyobb attrakció bármilyen műemléknél: akárhová is mentünk az országban, tuti nem telhetett öt perc el anélkül, hogy egy család vagy egy iskoláscsoport ne akart volna csoportképet készíteni velünk (pontosabban Olenkával). Aurangabadnál a „Dekkán Taj Mahaljától”például egészen konkrétan el kellett menekülnünk egy minket üldöző középiskolás osztály elől. Az indonézek is teljesen rá vannak kattanva az európai nőkre, de ők azért ezzel együtt sokkal udvasriasabbak, sőt kissé félénkek is. Az indiaiakban ilyen szempontból semmilyen gátlás nincsen, úgyhogy csak egy jótanács hölgy olvasóimnak: Indiában nőként egyedül eszünkbe ne jusson utazgatni!!!

 

A legjobb az egészben, hogy a dolog fordítva nem működik: a helyiek korántsem veszik jó néven ha mondjuk a színes szárit viselő lányokat fotózzuk. India általánosságban is egy rendkívül konzervatív, befelé forduló civilizáció. Az indiai muszlimok például nagyságrendekkel hardcorebbak mint indonéziai vagy akár egyiptomi társaik. Az öltözködésben is egyértelműen a tálib irányvonala követik (nők: csador, faszik: fehér pizsama kis sapkával vagy turbánnal, körszakáll), vagy amire Egyiptomban sem volt példa: Hyderabad muszlim óvárosában pl. az éttermekben a nők és férfiak csak külön terembe ülhetnek. Amikor nők jogairól esik szó napjainkban, akkor elsősorban az iszlám országokat szokás baszogatni – nem is alaptalanul: kevés nagyobb szopás lehet annál, mint hogy mondjuk Kairóban a 40 fokos hőségben tetőtöl-talpig egy fekete lepelbe burkoltan kell közlekednünk a tűző napon. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy a hinduknál – leszámítva, hogy ott a nem kell elfüggönyözniük magukat – a nők helyzete még sokkal kiszolgáltatottabb mint az araboknál. Indiában – mint azt amúgy nyelveket beszélő, külföldre is rendszeresen utazó, középosztálybeli vendéglátóink is megerősítették – még mindig teljesen rendhagyó dolognak számít a szabad párválasztás. Még a felsőbb, művelt társadalmi rétegek soraiban is az a gyakorlat, hogy a szülők szervezik meg gyerekeik házasságát, különös tekintettel arra, hogy azonos kasztba tartozzanak. Az esküvő után a feleség, lényegében férje családjának rabszolgája: gyakori eset, hogy ha nincsenek megelégedve a fiatal asszonnyal egyszerűen kinyírják, leöntik sósavval, vagy benzint locsolnak rá és felgyújtják. Még egy jótanács hölgy olvasómnak: eszünkbe ne jusson Indiába férjhez menni!!!

 

Mindazon térségek közül, ahol megfordultunk, az indiai kultúra tűnik amúgy is a leginkább rezisztensnek a globalizációs trendekkel szemben. Mutassunk plédául még egy országot manapság, ahol egyáltalán nem népszerű a foci és nem ismerik Ronaldinho nevét (az indiai szubkontinens sportja ehelyett az angolok által meghonosított krikett). India az egyetlen ország ahol nem láttunk, Britney Spearses vagy amerikai feka repperes pólokat sem. Úgy tűnt az itteniek számára teljesen ismeretlenek a nemzetközi popsztárok, sőt nem menő a hip-hop sem! Az indiaiak kizárólag indiai popzenét hallgatnak és indiai filmeket néznek. A desing pedig befagyott valahol legkésőbb a hetvenes évek környékén. pl. a kocsik és motorok többsége mintha a 50’es, 60’as évekből maradt volna vissza. A férfiak és nők öltözködése is maximálisan tradicionális. Még a szerencsétlen fejkendős lomboki kiscsajok is igyekeztek egypár olcsó nyugati stílusú felsőt vagy cipőt beújítani. Ezzel szemben Indiában a nők kilencven százaléka a tradicionális száriban nyomul.

 

Mindent összevetve, aligha van a világnak még egy térsége, amelyik kultúrálisan ennyire egyedi és különálló lenne. Lehet, hogy Indonézia messzebb van Európától, India mégis távolabb áll, mindentől ami amúgy a modern világban megszokott…folyt. köv.

 

19 komment

Címkék: india


A bejegyzés trackback címe:

https://szumpapu.blog.hu/api/trackback/id/tr11985128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pezseg 2009.03.07. 21:24:31

Szia,
remelem nem veszed tolakodasnak hogy ismeretlenul irok,
veletlen talaltam a blogodra,
tavaly osszel en malajziaban jartam, es valahogy igy jutottam el a blogodra... de mar nem emlekszem pontosan...

igazabol utana magaval ragadott, és mindig nagyon vartam hogy irj...

most azert irok, mert jovore indiaba akarok kimenni, egyedul nokent, es ferjhez menni...
szted ne tegyem?

:-D

pezseg 2009.03.07. 21:25:04

Szia,
remelem nem veszed tolakodasnak hogy ismeretlenul irok,
veletlen talaltam a blogodra,
tavaly osszel en malajziaban jartam, es valahogy igy jutottam el a blogodra... de mar nem emlekszem pontosan...

igazabol utana magaval ragadott, és mindig nagyon vartam hogy irj...

most azert irok, mert jovore indiaba akarok kimenni, egyedul nokent, es ferjhez menni...
szted ne tegyem?

:-D

pezseg

Doctor Proctor 2009.03.09. 19:25:11

Kedves Pezseg! Ez komoly kérdés, személyesen is szívesen válaszolok, ha már ennyire magával ragadott a blogom...Csak küldj előtte lécci egy fényképet magadról. Nem gond ha ronda vagy, csak tudni szeretném mire számítsak :-DDDD Csók: Dr.P

pezseg 2009.03.10. 09:46:52

@Doctor Proctor:

Igazabol, nem szeretnelek meghoditani, Olenkat is a szivembe zartam :-D
sajnos tul nagy a szivem :-D

csak mar olyan regota olvastama blogod hogy muszaj volt passziv megfigyelobol, aktiv resztvevové valnom...

hova kuldjem a kepet? :-D

tovabbi szep napot
pezseg

Sonkatekercs 2009.03.12. 12:07:44

Szeva Paja! Rakd ki Pezseg képét egy új poszton, és adjunk tanácsokat, hogy menjen-e férjhez Indiába!

Doctor Proctor 2009.03.12. 16:54:41

Tetszik az ötelt, de hát ez még tőlem is túl nagy g*ciség lenne :-))...Sztem mindenki, de legfőképpen Pezseg érdekében, tekintsük lezártnak ezt a csúnya ügyet.

Nouvo Tatiosz 2009.07.02. 23:42:10

Hello!

Felemelö volt olvasni a blogod, hogy Indiaba meg mindig ennyire ellen tudnak allni a nagy "fejlödesnek".
Mert utana de jo lesz nekik:)

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2010.03.23. 15:34:16

Szia!

nagyon tetszett a poszt, de rendesen el is bátortalanított, hiszen én is egyedül, illetve a szőke-kékszemű húgommal tervezünk kimenni Indiába. Van ugyan ott egy ismerősünk, de ő is indiai, ezek után egy kicsit félek, nem fognak e ott minket 4. és 5. feleségként. Veszélyes is Indiába nőként menni, vagy csak "kényelmetlen"?

Doctor Proctor 2010.03.23. 17:05:25

Kedves Hatláb! Hát ez ugye nagyban függ attól is, hogy Indián belül pontosan hová ill. milyen keretek között mentek. Azokat a részeket ahol mi jártunk azért veszélyesnek nem nevezném, de ha egyedül lesztek (ráadásul szőke) lányok, akkor arra azért számítsatok hogy egy perc nyugalmatok nem lesz...Amennyire hallottam Indián belül észak neccesebb, azon belül is Bengál és Bihar ami talán rázós lehet, meg persze a törzsi területek Asszámban de gondolom oda nem mentek...Ezzel együtt ki ne hagyjátok Indiát ha lehetőségeket van!

pezseg 2010.03.25. 08:48:57

@hatláb:
kedves hatláb.
egy hónapot töltöttem el egyedül szőke, kékszemű nőként Indiában.
Jártam északon és délen is. Északon tényleg rosszabb a helyzet, de alapvetően az északi emberek teljesen mások mint a déliek.
Azt tudom tanácsolni, ne legyetek kihívok, kirívók, vegyetek első nap egy szárit és abban járjatok, sokkal kevésbé lesztek felűnőek mint európai ruhában.
menjetek és varázsoljon el titeket is India!!!

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2010.03.31. 22:24:32

Uttar Padrehs-be és Delhibe tervezünk menni :)

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2010.03.31. 22:25:11

Padresh, Uttar Padresh. És teljesen egyedül voltál, pezseg?

pezseg 2010.04.01. 08:40:50

@hatláb: Uttar Pradesh, maradjunk ennyiben...

előre szólok nem lesz leányálom...ez mind észak...
észak nagyon durva, nekem az volt...

sokk... öltözzetek be, hogy ne látszódjon hogy európaiak vagytok, csak ha közel mennek...

meg lehet szokni, de ha észak után lemész délre, akkor nyílik ki igazán India...
milyen céllal mentek?
vallási?

egyedül ja...
tök egyedül...

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2010.04.02. 14:27:03

Igazából egy ismerősömhöz, egy cserediákhoz mennénk, akit eléggé normálisnak ismertünk meg, de gondolom ha feltételezzük, hogy vele nincs gond, akkor is a környezet még eléggé "konzervatív". Mondjuk Delhiben is tervezünk egy hosszabb időt eltölteni, gondolom azért ott nem olyan "vészes" a helyzet.

pezseg 2010.04.12. 13:10:25

@hatláb: Észak India eléggé rémísztő. Ez a cserediák, ő indiai, ha jól gondolom. Nyilván más lesz igy nektek, mint nekem volt, mert én senkit nem ismertem, és a kultúra is picit sokkolt először, de bele lehet jönni.
Mikor mentek?

chinnu 2011.10.30. 11:15:35

Szia!
Igaz nem mostani a posztod, de elgondolkodtató.. Nem is tudom miért csak most találtam rá..Március óta tervezem az utam, egyedül utazom ki Indiába (délre, Bangaloreba) egy hónapra..
Két mondatodon akadt meg a szemem..nőként egyedül ne utazzon senki Indiába, és a ne menjen senki férjhez Indiába..
Igaz férjhez menni nem tervezem, de a kedvesemhez utazom ki..jövőre meg ő jön ide..
Hát nem mondom, hogy nem gondolkodtattál el..

Doctor Proctor 2011.10.30. 13:33:03

@chinnu: Na jó de akkor mégsem egyedül leszel...amugy sem kell azért túlparázni a dolgot, csak annyi h az ottani viszonylatban feltűnő (pl. szőke csajokra) eléggé rászállnak, de erőszakoskodás nem volt. Bangalore amugy egész India legnyugatiasabb városa ahogy halottam, szóval csak bátran!

chinnu 2011.10.30. 13:51:34

@Doctor Proctor: ó, köszönöm a gyors választ..igen azt hallottam Bangalore elég nyugatias..
Mindenképpen utaznék, de lássuk be, azért csak majd 7000 km-re van, és a változatosság kedvéért én sem fekete vagyok ;)
Nem leszek egyedül, hm..hát remélem.
Mindenesetre érdekes lesz.
süti beállítások módosítása