HTML

Szumátrától Pápuáig

9 hónap Indonéziában és egyéb utazások

Friss topikok

Linkblog

2010.03.11. 17:18 Doctor Proctor

A nagy zabálós poszt

Miután Magyarországon töltött két hetemben, madriszi bajtársunkhoz hasonlóan én is főleg a torokgyíkkal hadakoztam, Isztambulba visszatérve a már régóta esedékes jó öreg harcifosást is sikerült  kikapni. Így a hétvégén nem mertem eltávolodni a klotyó 5 méteres sugarából, de legalább elég időm maradt a török gasztronómia szépségein elmélkedni. Ennek örömére a mostani bejegyzést a török konyhaművészet dicséretének szenteljük. Törökországban a kajálás témaköre mindenképpen önálló posztot érdemel. Akár turisták vagyunk, akár a kulturális táplálék iránt érdektelen Erasmusosok a török kajákba lépten-nyomon beleütközünk. Isztambulban a szolgáltató szektor közép-európai szemmel nézve hihetetlenül túlburjánzottnak tűnik. Ezen belül is a legkülönfélébb kajáldák, éttermek, kifőzdék, lacikonyhák stb. száma valami egészen elképesztő. Ha Isztambul tetszőleges pontján fogjuk és elhajítjuk a mobiltelefonunkat az tuti egy döner kebapost fog fejbe találni.

Apropó döner kebap. A török konyha remekei ma már éppen annyira nemzetközinek számítanak, mint a sajtburger vagy pizza, ennek ellenére talán nem lesz haszontalan, ha megpróbáljuk tisztázni kissé az alapfogalmakat, mivel ezzel kapcsolatban Magyarországon teljes terminológiai zűrzavar uralkodik.

 

Kezdjük először is a jó öreg gyrossal. Az nem is budapesti, aki egy elbszott buli után hajnalban hazafelé támolyogva nem ezt tömi a fejébe, valahol a Blahán, a Nyugatinál vagy a Móricon. Rejtély, hogy Magyarországon, miért pont a görög elnevezés terjedt el, amikor Európában mindenhol máshol a török nevén kebapnak, vagy arab nevén shawarmának hívják. Szintén kissé pontatlanul tegyük hozzá rögtön. A kebap Törökországban egyébként éppannyira misztikus homályba burkolózó fogalom, mint Indiában a masala. Idestova egyhónapos kinntartózkodásunk alatt annyit bírtunk kisütni, hogy a kebap minden valószínűség szerint egyszerűen fűszerezett, sült húst jelent. A kebapnak számos változata létezik. A legközismertebb a döner kebap, vagy egyszerűen csak döner, amikor is egy függőleges nyársra felhúzva izzasztják, senyvesztik a húsokat, aztán egy rablógyilkos kinézetű forma szel belőle egy kurva nagy késsel a kedves vendégnek. A döner Törökországban jellemzően kétféle húsból készül: csirkéből (tavuk) vagy birkából (et). A disznóhús evés tilalma, egyike a muszlim vallás azon kevés előírásainak ami a törökök betartanak (a másik a körülmetélkezés-jó étvágyat!).

A dönert alapvetően három formában fogyasztják: kérhetünk porsiyont amikor tányéron kapjuk, salival, risszel esetleg sültkrumplival körítve (ez tehát nem más mint a jó öreg gyrostál). Ha ekmeket kérünk, akkor ugyanezt a cuccot egy félbevágott kenyérbe fogják belepakolni, míg ha dürümöt akkor egy vékonyabb pitatésztába csavarják bele (az itthonról ismerős zsebes pitával itt egyáltalán nem találkozni). Tehát figyelem, amikor mi gyrost, vagy kebapot kérünk, akkor igazából dürümöt kéne mondanunk, a kebap ugyanis nem a szendvics, hanem kizárólag a sült hús elnevezése!!! Na ezt próbálja meg az ember észbetartani hajnali fél négykor a Blahán…Persze úgy is kivághatjuk magunkat mint  famous Pablo Fonseca anno, mikor farkasgerincet rendelt, no de ez már messzire vezet…

A kebapnak azonban nemcsak döner verziója létezik. A szintén igen elterjedt siskebap például nyárson sütött húsdarabok, paradicsommal, hagymával. Tehát nem más mint,  a jól ismert rablóhús. Aztán a kebapnak létezik egy olyan variánsa is, amikor darált húst tapasztanak a nyársra és ezt sütik ki. A szoftosabb verziója ennek az urfa kebap, míg a lényegesen karakteresebb fűszerezésű az adana kebap.(BREAKING NEWS! A héten az egyik kajálda menüjében felfedeztük a macar kebapot, azaz magyar kebapot. Ki gondolta volna hogy a kebap őshonos szittya étel?! Természetesen egyből kirendeltük a cuccot. hogy lássuk mivel is van dolgunk. Első ránézésre úgy tűnt, hogy bizony nem mással állunk szemben, mint gyermekkorunk rosszemlékű iskolai menzáinak örökös sztárvendégével, a jó öreg borsos tokánnyal, amit itt egy jó adag krumplipürével a tetején szolgáltak fel. Viszont, miután megkóstoltuk egész finomnak találtuk, szóval aki erre jár, próbálja ki bátran!)

A húsos kaják másik nagy csoportja a köfte. A köfte akkora kultikus étel, hogy amikor Bem apó törökországi száműzetését töltötte írt is róla egy versikét, amit később a hetvenes években egy indusztiál-metált játszó török zenekar refrénként beemelt egyik dalukba:

 

Köfte, köfte…

Told a köftét, csapasd a köftét

Köfte, köfte…

Burkold be!!!

 

Ezt a magyar vonatkozású gyöngyszemet Benedek Máté barátommal fedeztük fel, amikor 2006-ban népdalgyűjtésre mentünk az izmiri partvidékre. Na most a köfte lényegében szintén fűszerezett darálthús, amit kisüthetnek fasírt ill. nudli formában (ez utóbbi a Balkánon csevap néven örvend méltó népszerűségnek). A köfetének van még egy különleges változata az ún. cig köfte. Valami narancssárga massza, amit harang alakban tornyoznak fel, az íze alapján agyonfűszerezett húspástétomra ill. chilis tatárbeefsteakra tippeltünk. Legnagyobb megrökönyödésünkre kiderült azonban, hogy nincs is benne hús, hanem dióból (!) készül, bár ez utóbbit lehet hogy rosszul értetettük.


 

Isztambul igazi specialitása azonban nem a köfte, még csak nem is a döner, hanem kérném szépen a balik ekmek, azaz a halas szenya. Jómagam idehaza nem vagyok a halnak különösebben nagy rajongója, but it’s something different. Felejtsük el a kellemetlen zselés állagot és a pocsolyaízt. Isztambulban, a helyben kisütött hal friss és ropogós, egy kis könnyű salival és az ugyancsak friss, ropogós kenyérrel együtt az egyik legkirályabb kombó (már-már azt is elhiszi az ember miközben eszi, hogy bizonyára nem az agyonszennyezett Boszporuszból ill. Aranyszarvból fogták ki a halakat…). A másik óriási királyság az a kokorec, ami nem más mint pacalos gyros! Ez nem hangzik túl jól, pedig a legkomolyabb kaja az egész városban. Arról van szó tehát, hogy a nyársra nem húsdarabokat szúrnak fel, hanem a birkabél van rátekerve úgy sütik. Aztán mindig levágnak belőle egy darabot, azt aprítják bele az ekmekbe, rendszerint egy kis paradicsommal és jó erősen megfűszerezik. Onnan lehet egyébként elsőre megkülönböztetni a mezei döner kebaptól, hogy a kebapos nyárs mindig függőlegesen, míg a kokoreces vízszintesen forog.

 

A kajáldákhoz hasonlóan a város szupermarket ellátottsága is elképesztő mértékű. Az áruválaszték bősége simán veri a közép-európait, ami azt illeti az itthoni Sparok, meg CBA-k még mindig szegényes szocialista közérteknek tűnnek a török boltok mellett. Különösen a gyümölcsök és zöldségek vannak kinnt valami hihetetlenül jó formában, de a török gyümölcslevek is simán a világ élmezőnyébe tartoznak (TAMEK rulez!). Ami igazán komoly, hogy a szupermarketek mellett kint a kiskereskedelmi egységek is láthatóan virágoznak. Ezek közül külön helyen a pékségeket emelném ki, amelyekben szinte mindenhol helyben sütik a kenyeret és a többi pékárut. Valami Pazar! (ilyenkor néha felrémlik Indonézia, ahol a kenyeret sem ismerték mint olyat…Valaki egy kis rizst?) Ehelyütt vetném közbe viszont, hogy a török édességeknek nem vagyok túl nagy barátja, a baklavák és egyéb még töményebb, cukormázban úszó sütemények iszonyúan gejlek. Evés közben szinte hallani miként marják le a fogzománcot és a kezünk is tuti hozzáragad utánuk bármihez, amihez csak érünk…

A fűszeres kajákat nem árt leöblíteni valamivel. Zseniálisak például a szinte minden sarkon kapható frissen facsart narancs és gránátalma levek. Ebből a narancsot gondolom senkinek nem kell különösebben bemutatni, a gránátalmát viszont  tényleg vétek kihagyni annak aki erre jár. A leve sötétvörös, már inkább lila, a színe kicsit hasonlít a céklához, az íze viszont szerintem fergeteges. Picit fanyar, éppen annyira, ami majd rohadtul jól fog esni, a nyáron várható dögmelegben. Mint említettem, söröket és borokat átalában lehet kapni a nagyobb szupermarketekben, bár elég drágán. Törökország nemzeti töménye a raki, azaz ánizspálinka, ugyanaz mint a görög ouzo. A vodkánál keményebb pia, a szörnyűséges ízhatást csak fokozza, hogy a törökök nem lehörpintik felesként, hanem vízzel keverik és úgy isszák vizespohárból…Mission impossible! A török nép azonban alapvetően nem alkohollal működik, hanem teával. Alkoholos italokat csak a Taksim drága bárjaiban kapni, a külvárosi kiskocsma intézménye itt nem létezik. Helyette az öreg taták teázókba járnak egy kis dominózásra, meg vízipipázásra. A tulipán alakú kis poharakban felszolgált tea (caj), alighanem Törökország egyik szimbólumává vált. A normális teán kívül, lehet kapni mindenféle ízesítésű (alma, citrom stb.) teákat is. Ezek állítólag valamilyen koncentrátumból készülnek, Olenka verzója szerint a hírneves alma tea nem más mint felmelegített almalé. Nekem ettől még a bejön a cucc...Amúgy ezek a vízipipázós helyek, nagyon komolyak, alighanem az egyik legfontosabb színterei a török szociális életnek, melyet majd a következő posztban veszünk nagyító alá...

 

 

8 komment

Címkék: törökország erasmus isztambul


A bejegyzés trackback címe:

https://szumpapu.blog.hu/api/trackback/id/tr561831825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NapPali 2010.03.23. 11:32:22

Egy kicsi történeti pontosítást engedj meg druszám a köfte song és Bem Apó kapcsolatához.

Bem nem számüzetésben volt Törökországban, hanem jó zsoldosként. Beállt a szultáni seregben, felvette az iszlám hitet meg nevet is és levert egy csomó Szúltán ellen lázadó hadzsit (vicces mi, a nagy szabadságharcos, faszom) Allepónál. Amúgy itt murdált meg 1850-ben. Szultáni pénzen temették mint tábornok. De ha ott járunk majd megnézzük a türbélyét.

Ja és a kokorec a legfaszább!!!

Sonkatekercs 2010.03.23. 13:42:54

Jól csapatod, Palkó!

a pacalosra kíváncsi lennék.
A török nőkről is lesz poszt? :-D

Több mint 20 éve a török ismerősünk megtömött köftével (ami akkor nem ízlett) és másnap nagyor rosszul éreztem magam...

Szóval óvatosan... Olenkát üdvözlöm!

Doctor Proctor 2010.03.23. 17:08:57

Hát bizony a köfte trükkös kaja. Annak idején h Olenkával összeismerkedtünk, az is egy köftés gyomorrontásnak volt köszönhető (részéről) többek között. Ami azt illeti, a mostani harcifosásom első számú gyanusítottja is egy köfte. A török nőkről bővebben a következő posztban. Bem apó meg kapja be :-)!

ashram 2010.03.26. 09:08:43

Szia Palikám!

Véletlenül tévedtem blogodra és csak Miattad regisztráltam magam. A posztod szórakoztató volt, már látom magam amint éjszaka egy ACDC vagy GNR tribute koncert után állok majd a Vígszínházzal szemben és kérek egy ekmeket a késsel hadonászó török fiatalembertől.

Hogy kicsit a tartalomhoz is hozzátegyek: A raki valóban őshonos görög ital, ám nem ánizsból készül, mint az ouzo. A raki alapanyaga a szőlő, abból is a préselés után hátra maradt szílárd anyag (gyk: magok és szőlőhéj) ez ugyanis nem más mint a nálunk híres vagy inkább hírhedt törköly pálinka.

Péter (Kovi)

Doctor Proctor 2010.03.26. 14:16:26

Kovikam! Welcome on board! Hat lehet h a gorogoknel a torkolyt hivjak rakinak, de itt sztem a raki az anizspalinka. Ezt bizonyitja hogy ha vizet ontunk hozza kifeheredik, mint az ouzo. Vagy ilyet a torkoly is tud?

ashram 2010.03.28. 17:32:28

Hát nem tudom felétek mi a szokás, én pl még próba képpen sem szoktam vizet önteni a pálinkába, mert az amolyan szentségtörés nálam, meg elég fura is. :)

Viszont ha már így belemélyedünk a dologba, akkor kicsit utána néztem. Nos rakit mindenből csinálnak. :) El tudom képzelni, hogy a törökök ánizsból is készítik. A legelterjedtebb típusok a szőlő, füge és szílva raki.
Ezekután asszem kijelenthetjük, hogy a raki nem más mint a pálinka, amit nálunk is abből csinálnak ami épp leesett a fáról. A különbség annyi, hogy az ánizs nálunk nem őshonos növény, ezért mi minden másból csináljuk. :D

mostjönatutituti 2010.03.30. 18:06:53

Palikám hiánypótló poszt volt ez, és el kell hogy mondjam, elmorzsoltam egy könnycseppet, amikor megemlékeztél köfte song-ról
hamarosan küldöm, Bem apót, hogy meghódítsátok a mesés és MENŐ Főníciát, aztán arról szétposztoljátok az agyunkat, he!
Mátéfiam

TheRealMrTeacher 2010.03.31. 18:13:20

Na, ez már vmi volt palikám, ez igen...

Két dolgoban had okoskodjak én is bele:
1. a híres almateájukat almasűrítményből (igazából ilyen féligmeddig por állag) és viszonylag gyengébb teafű összekeveréséből csinálják, pl. azért is h a kis purdék is ihassanak bátran belőle. úgyh oltsd le Olenkát, mert hülyeséget mondott.
2. kokorec az bakker haláli lehet, én egyszer voltam a közelében, de nem mertem belőle enni. sztem a fosinak lehet hozzá némi köze:)
Toljátok Libanonban keményen:D!!
süti beállítások módosítása