HTML

Szumátrától Pápuáig

9 hónap Indonéziában és egyéb utazások

Friss topikok

Linkblog

2008.09.11. 07:25 Doctor Proctor

Szopóágon Jakartában

Jakarta legjellemzőbb tulajdonsága már a repülőgépről szembetűnik: megdöbbentő  ahogy türkizkék tenger felett haladva egyszer csak jól láthatóan belerepülünk a várost beburkoló szürkésbarna szmogfelhőbe. Landolásunkat követően az egész darmasiswás szervezés leggördülékenyebb mozzanataként begyűjtöttek minket a reptérről, majd egy buszon jópár sorstársunkkal egyetemben keresztülfuvaroztak minket egész Jakartán, a városnak a reptérhez viszonyított átellenes pontján lévő szállásunkig.

Előre bocsátom, hogy magából Jakarta városból többet nem is láttam, mint ekkor a busz ablakából de azt hiszem ennyi is éppen elég volt. Kuala Lumpur egy jól működő modern nagyváros. Kairó hihetetlenül szutykos és lepukkant úgy általában, de vannak kimondottan impozáns részei és még a több méter vastag mocsokrétegen is átsugárzik, hogy bizony egy olyan helyen járunk amely már évezredek óta az emberi civilizáció és kultúra egyik központja. Jakarta ezzel szemben lényegében az utóbbi ötven évben burjánzott holland kereskedőtelepből egy kb. húszmilliós metropolisszá. A város lényegében nem más mint egy gigantikus közlekedési csomópont. Többszintes kereszteződések, felüljárok fonódnak egymásba amerre a szem ellát, ennek ellenére a város belső részein gyakorlatilag áll a forgalom. Nekünk is több mint egy órát volt szerencsénk vesztegelni a dugóban az egész várost kettészelő négyszer négy sávos „gyors”forgalmi (muhahaha) úton. A városkép - még a Jakartában figyelmen kívül hagyhatatlan közlekedési helyzetet figyelmen kívül hagyva is - elég lehangoló. A lakóházak a lehető legrondább és legsivárabb egyemeletes betonkockák – általában bádog reklámtáblákkal beborítva, a külsőbb részeken ezeket felváltják a hullámpala ill. bambuszkunyhók. A házak között elképesztően mocskos fedetlen csatornák kanyarognak. A központban ugyan jópár felhőkarcolót felhúztak, de a Petronas tornyok után ezek sem tudtak igazán meghatni.

A három napos Darmasiswa orientációs tábor a város külső részén elterülő ún. „Taman Mini”-ben került megrendezésre. A Taman Mini - mint arra időközben rájöttünk - voltaképpen egy óriási multifunkciós szórakoztatóipari komplexum. Alapvetően egy hatalmas skanzenről van szó, ahol  a különböző indonéz tájegységek tradicionális építészetét mutatják be, de helyet kap itt pl. egy lepukkant Disneyland-utánzatnak tűnő vidámpark valamint egy állatkert is, amely egy gigászi komodói varánusz alakú (nem vicc!) főépülettel büntet. A Taman Mini területén található mindezen kívül jónéhány kemping is, ezek egyikében szállásoltak el minket.. Itt már kaptunk némi ízelítőt az indonéz komfortból. Fiúk és lányok természetesen külön kis bungalókban kerültek elhelyezésre. Jómagam tíz barátságos, ámde kissé félszeg kínai diákkal, két amerikai hippivel valamint egy malajziai - enyhén transzvesztita-gyanús sráccal osztoztam egy „barakkon”. A maláj kolléga pont a mellettem lévő ágyon feküdt így módon nyílt megfigyelni felettébb érdekes alvási szokásait. Minden este lefekvéskor egy négyzet alakú kispárnát vett elő, aminek az egyik sarkára egy mackó bábú volt felvarrva. Ezt nem a feje alá rakta, hanem letakarta vele a fejét, valamikor pedig a csipőjéhez támasztotta (mint azt a mellékelt ábra is mutatja).

A szállás igazi gyenge pontját a vizesblokk képezte. Itt szembesültünk először az ázsiai fürdőkultúra széleskörben elterjedt elemével, amelynek az indonéz neve „mandi” és amelyet mintha direkt a nyugati turisták idegesítésére találtak volna ki – más funkcionális előnye a normális zuhannyal szemben ugyanis nincs. A mandi egy kicsempézett ojjektum, amely egy fürdőkádnál valamivel jobban emlékeztet egy tehénitató vájúra. Ez egy csapon keresztül tölthető meg hideg vízzel – meleg víz természetesen nincs. A mandi szélén található egy műanyag csöbör, ezzel kell magára mernie a vizet a mandiból annak, aki le szeretne mosakodni. El lehet képzelni, hogy nézett ki a mandiban álló víz, miután három napig használta azt tíz kínai diák…Ráadásul azuhany mellett a WC is mandi rendszerben volt megoldva, tehát nemcsak hogy ráülni nem lehetett hanem lehúzni sem, egy vödröt kellett mindig feltölteni vízzel és azzal leöblíteni. Indonéziában különben a wc papír sem használatos, a szebbik felüket is egy csöbör vízzel öblítik le. Ennek következtében viszont – mint azt a tapasztaltabb darmasiswásoktól megtudtuk -  az indonézek minden alkalommal, meztelenre vetkőznek a klotyón mikor a nagydolgukat végzik, hogy ne legyen vizes a ruhájuk. Éppen ezért található még a leglepukkantabb budiban is minden esetben ruhaakasztó. 

Ezekkel az apró higiéniás buktatókkal azonban még könnyen meg lehetett barátkozni. Sajnos ezeknél sokkal komolyabb problémákkal kellett megküzdenünk ezekben a napokban. Az orientációs hetet mi, a többi darmasiswás diákkal ellentétben azzal töltöttük, hogy megpróbáltuk átszervezni Olenkát, Jakartából Lombokra. Ezáltal szembesülhettünk, Indonéziának azzal az oldalával amivel a turisták legtöbbje aligha találkozik és amely felől valószínűleg minden ázsiai ország a legocsmányabb arcát mutatja: a hivatali bürokráciával. Azoknak a nyugati hátizsákos turistáknak akik valahol délkelet-ázsiában két spangli elszívása között éppen a fogyasztói társadalom romlásáról és a keleti spirituális értékek felsőbbrendűségéről elmélkednek, véleményem szerint igen jót tenne, ha elküldenénk őket, hogy intézzenek el valamit egy indonéz hivatalban.
 
A Darmasiswa programra jelentkezett diákoknak kb. a fele jött el ténylegesen Indonéziába. A lomboki egyetemen kilencen kellett volna legyünk, ehhez képest hárman – mindhárman magyarok – voltunk ott az orientációs táborban. Üres, helyek tehát voltak bőven, így épp ésszel felfogható akadálya nem volt egy Jakarta-Mataram cserének.
Ennek ellenére kb. két napba, telt, hogy egyáltalán megtudjuk annak az illetőnek a nevét, akivel beszélnünk kellene a csere ügyében. A harmadik napot azzal töltöttük, hogy rá vártunk ill. egy épületben megpróbáltuk fellelni az irodáját. Akárkit kérdeztünk, mindig más szobaszámot mondtak, végül mikor már az idegösszeomlás határán állva, csaknem sírva fakadtunk, mosolyogva közölték, hogy igazából tudják, hol van, de nem fogják elárulni nekünk, mert nem akarják, hogy zavarjuk Mr.X-et. A legjobb az egész történetben az volt, hogy mint később kiderült: Mr. X.-el egyszer már beszéltünk, mielőtt még tudtuk volna, hogy ő az: nála antipatikusabb felfuvalkodott hólyagot keveset láttam életemben.  Száz szónak is egy a vége: a cserét hivatalosan egyelőre nem sikerült elintéznünk. Olenka így nagy sírás-rívás közepette Jakartában maradt, egy-legfeljebb két hétre, hogy megszerezze ügyének a lengyel nagykövetség támogatását. Én pedig Mataramba utaztam, „Blackman” Gyuri és Soma társaságában, hogy ott készítsem elő a terepet a családegyesítésre, és hogy megszervezzem, leendő utazásaink állandó kiindulópontját.
 
(Technikai háttérinfók: Olenka nem tud magyarul, ő tehát ide nem fog írni. Majd a saját lengyel blogján, lengyelül ha lesz neki. De úgysem lesz. Amúgy természetesen vannak rólunk is képek. Olenka persze mindegyiken gyönyörű, de magamról csak akkor rakok fel, ha lesz tényleg nagyon jól sikerült J Addig is érjétek be a kis fehér mukival aki egy RÓZSASZÍN BÁRÁNY basszátok meg. Hatéves koromban kaptam Ausztriában, amikor a kádári Magyarország szürkeségében még nem lehetett hozzájutni ilyen aranyos plüssállatokhoz).

7 komment

Címkék: indonézia jakarta darmasiswa


A bejegyzés trackback címe:

https://szumpapu.blog.hu/api/trackback/id/tr99658185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheRealMrTeacher 2008.09.11. 14:31:07

Palikám!

Indul a mandula vazzeee...sztem huzzatok vissza Kuala Lumpurba 2 hétre, toljatok el egy-kát spanglit, aztán elmélkedjetek a keleti vallások szépségéről, utána meg menjetek vissza Olenkástul Lombokba, aztán szarjatok bele a bürokráciába....egyáltalán észreveszi vki ha nincs ot Olneka jakartában???
Üdvözlet a rózaszín NYÚLNAK, vazze!

Sonkatekercs 2008.09.11. 14:51:48

Szevasz Paja!
végre frissült a blog! Majd ha elcsípsz 1 lomboki wifit, akkor beszélünk skype-n! Addig is sok szerencsét a "mandi"-hoz! csigri

Chorizo 2008.09.11. 16:58:21

Olenka kiadhatta volna magát valamelyik Lombokba meg nem érkezett diáknak. Bürokratikus káoszban biztos nem derült volna ki egy darabig. :)

Előre!
At

yasha 2008.09.11. 18:17:21

"aki egy RÓZSASZÍN BÁRÁNY basszátok meg" - no ezen most könnyekig röhögtem magam :)

Természetesen tiszeletben tartjuk, hogy ő bárány :) Tényleg most, hogyhogy lemaradt? Nem akartad odaültetni a mandira a vödör mellé? :P

Xaxi · http://inspirationsfrommadrid.blogspot.com/ 2008.09.12. 14:55:50

Kedves volt Sporttárs és volt Tanár Úr!

Bocsánat, de ezt a megszólítást nem hagyhattam ki...
Iwiw-es felhívásod alapján szoktam olvasgatni a blogodat.
Hát, nem semmi kalandba vágtatok bele! Sok-sok szerencsét, sikert és kitartást kívánok hozzá!
Ha esetleg mediterrán stílusra vágytok, akkor itt lehet olvasgatni az én szösszeneteimet: jerconmir.spaces.live.com/

Üdv: Balogh Gabi

Jules1984 2008.09.12. 23:31:50

A tranvesztita-gyanús maláj srác multifunkionális macikás párnáját számomra csak a következő überelte ---> " az indonézek minden alkalommal, meztelenre vetkőznek a klotyón mikor a nagydolgukat végzik, hogy ne legyen vizes a ruhájuk." Kééééész, sírva röhögtem. Gondolom ti nem annyira. Azért fel a fejjel és remélem Olenka helyzete is mihamarabb rendeződik és csatlakozhat hozzád. Addig is kitartás és jó mandizást! ;)
Juli

atiopulosz 2010.02.07. 05:24:37

Menj tovabb az úton,és tudósíts!morning after dark.eletemben nem olvastam meg blogot,de mostantol nyomni fogom.mint valami rejtő regény,olyan feelinget ad.jenő jól nyomta,most rajtad a sor.
Nehez megfogalmazni azt,hogy mi is ez az egész,de tetszik,h te nemis ezt akarod.nem azt firtatod,miért ..az ien blgook viszont visszahozzák nekem a modern költeészetet, egy író költeményét, egy költő mendemondáját, egy ember életét!Free styler!cmon
süti beállítások módosítása