HTML

Szumátrától Pápuáig

9 hónap Indonéziában és egyéb utazások

Friss topikok

Linkblog

2008.07.27. 17:38 Doctor Proctor

Rövid kockázat és költségelemzés

Nos hát ebben a bejegyzésben, gondoltam sorra vesszük kicsit, hogy elutazásunkkal kapcsolatban még az indulás előtt milyen költségek és problémák merültek fel, ill. hogy kiérkezésünkkor majd milyenek várnak ránk. Elolvasása tehát nemcsak az előzőhöz és a következőekhez hasonlóan szórakoztató, hanem HASZNOS is lesz mindazok számára akik hasonló kaliberű expedíciót terveznek.

Kiutazás: Eleinte azzal számoltunk, hogy ez lesz a legkomolyabb tétel, de végül is relatíve ezt úsztuk meg messze a legolcsóbban. A Budapest-Djakarta útvonal vonatkozásában, a repülőn kívül más közlekedési eszköz nem nagyon jön szóba ugyebár...Arra számítottam, hogy a repjegyet fejenként 200e, de legjobb esetben 150e HUF alatt semmiképpen sem ússzuk meg. Igaz eredeti terveinkben még egy kis Dubaji kitérővel is kalkuláltunk, hogy meglátogassuk unokatesvérkémet a szépséges Veronikát, aki jelenleg is Dubajban él és az Emirates légitársaság utaskísérőinek csapatát erősíti. Aztán az Emirates légitársaság jegyárai, plusz a rohadt drága (kb. 30-40e HUF) dubaji vízum, plusz Veronika legendás vendégszeretete és szervezőkézsége végül is eltérítettek minket eredeti szándékunktól. Így viszont repülőjegyünket Budapest-Kairó és Kairó-KualaLumpur útvonalra végül is az EgyptAir légitársaságnál vásároltuk meg fejenként potom 89e forintért!!! Így még arra is lesz lehetőségünk, hogy Kairóban és Kuala Lumpurban (Malajzia fővárosa) freestylozzunk pár napot. Kuala Lumpurból pedig az Air Asia nevű malaziai illetőségű "fapados" légitársasággal ficcenünk át Djakartába. A kiutazást tehát végül is fejenként 100e HUF alatt sikerült kihoznunk, ami legoptimistább korábbi várakozásainkat is felülmúlta.

Kinntartózkodás: A Darmasiswa ösztöndíj anyagi vonatkozásairól, az előző postban nem is írtam! Nos tehát: információink szerint minden darmasiswás arc havi 100 USD-nek megfelelő indonéz rúpiát kap az indonéz államtól. Ez nem hangzik egetrengetően soknak, még akkor sem ha jól tudjuk, hogy 100 dollár odakint jóval többet ér mint akár nálunk Magyarországon. Az igazán nagy kérdés, hogy mennyiben lesz a szállásunk. Forrásaink beszámolói alapján végképp nem tudhatjuk, mire számítsunk ezen a téren. Bizonyos egyetemek ugyanis ingyen szállást biztosítanak a darmasiswás diákoknak valamilyen vendégházban vagy kollégiumban. Máshol a nem szerveznek le semmit, a diákonak kell bérelni lakást vhol az adott városban drága rúpiáért. Ebben az esetben az ösztöndíj legjelentősebb hányada értelemszerűen a lakásbérletre megy el. Ha viszont az egyetem biztosítja a szállást, a havi 100 dolláros díjazás több mint nagyvonalú. Az étel például forrásaink egybehangzó állítása szerint fillérekben kerül még Djakartában is, ami pedig a legdrágább város az egész országban. Lombok pedig annyira olcsó, hogy ott majd nekem fizetnek az őslakosok ha eszem valamit.

Betegségek, biztosítás: Igazából ez a legkomolyabb para. Indonéziában az összes ocsmány trópusi betegség fellelhető, sőt az a benyomásom támadt mintha néhány ocsmány trópusi betegség kizárólag Indonéziában lenne fellelhető. Az Indonéziába (és általában Délkelet-Ázsiába) utazóknak ajánlott alap védőoltás csomag (hepatitis A-B, hastífusz, tetanusz) beadásáért az ÁNTSZ Gyáli úti oltóközpontjában 40e csengő magyar forintot gombolnak le a páciensekről  (ez ám az OLTÁS mi???! muhahaha).

Vannak aztán olyan betegségek, amelyek ellen Magyarországon nem kapható vakcina, de kinnt Indonéziában beadatható védőoltás. Hosszabb kinntartózkodás esetén állítólag ajánlott beoltatni magunkat egy nemrégiben felbukkant vírus az ún. japán B encephalitis ellen (járványos agyvelőgyulladás, ha megkapod 50% esélyed van arra h kimurdálsz, ennél is nagyobb h maradandó agykárosodást szenvedsz). Ezt a cukiságot olyan szúnyogok terjesztik, melyek embereket és malacokat csípnek. A megbetegedés kockázata így disznótelepek és rizsföldek környékén a legnagyobb. Ezek közül remélhetőleg a disznótelepekhez nem sok szerencsénk lesz, a rizsföldeket viszont nehezen tudjuk majd elkerülni.

No de ez még csak a bemelegítés. Lombok szigetén állítólag a malária (váltóláz) is előfordul(hat), ami ellen - a közhiedelmmel ellentétben - egyáltalán nem létezik védőoltás. Gyógyszerek vannak a megelőzésére, ezeket azonban hosszú hónapokon át nem ajánlatos szedni, mert szétbasszák a májat. Ezzel együtt Lombokon el lehet kerülni a maláriaszúnyogokat ha az ember nem kommandózik éjszakánként a susnyásban az esősévszak közepén. Egy másik betegséget a Dengue-lázat viszont fényes nappal a városi pocsolyákból kikelő szúnyogok terjesztik. Ez ellen nemcsakhogy védőoltás, de tulajdonképpen gyógyszer sincs. Egyik forrásunk konkrétan el is kapta, de túlélte, úgyhogy mi is bízunk az egyszázalékunkban.

Ha mégis kikapnánk a Dengue lázat vagy valami más trópusi meglepetést, a legjobb ha olyan betegbiztosítással rendelkezünk, amely szükség esetén a Szingapúrba szállításunk költségeit is fedezi (normális kórház állítólag legközelebb ott van). Végül is a biztosítás megkötése bizonyult ily módon a legvastagabb tételnek. Én végül az AXA biztosítót válaszottam, ők kínálták az egyik legolcsóbb csomagot, de így is egy kövér tízessel drágább volt a buli mint a repjegy.

Keleti kényelem: A szállás kapcsán a költégvonzatokon túl, valszeg néhány idehaza megszokott kényelmi tartozékról is le kell majd mondani. Ezek közül messze a legfenyegetőbbnek az angol wc-k Indonézia területén várható totális hiánya tűnik. Ez majd különösen az előre bekalkulált - a betegségek között éppen ezért fel sem sorolt -szigorú harcifosások idején ad majd okot bosszankodásra. Indonéziában állítólag a melegvíz sem nagyon dívik, bár a trópusokon a hidegvíz is langyos. Ennél nagyobb para a légkondi megléte vagy hiánya. A légkondi a lakásbérleti díjakat meghatározó egyik legfontosab tényező, és nélküle az ország egyes részeinek (pl. konrétan Djakartának) a klímája állítólag elviselhetetlen.

Kaják. Harcifosás. Amúgy majd meglátjuk milyen. Ja és állítólag hihetetlenül olcsó.

Társaság: A jelentkezők névsorának átböngészése után úgy tűnik, hogy a darmasiswa ösztöndíjasok legnagyobb része - nem túl meglepő módon -távol-keleti országokból érkezik, úgy mint: Kína, Japán, Thaiföld, Fülöp szigetek. Ami ennél jóval meglepőbb, hogy létszámukat tekintve jelentős csoportot alkotnak a fekete-afrikaiak, ők főleg olyan jelentősebb muszlim népességű országokból érkeznek mint Nigéria, Tanzánia, Elefántcsontpart. Mint ahogy már említettem az európaiak közül a legnépesebb kontingenst a magyarok képezik. Bár kishazánk fiainak és lányainak külföldön egymás iránt tanúsított legendás - és már általam is sajnos megtapasztalt - taplóságából kiindulva ez nem biztos, hogy annyira jóhír. Na majd meglátjuk. Nyugat-Európából amúgy nem túl sokan jönnek, viszont lesz még jópár diák az USA-ból, Latin-Amerikából és Ausztráliából. Amúgy mindez inkább csak statisztikai szempontból érdekes, mivel az egész társaság csak az első djakartai felkészítő hét alatt lesz így együtt. Utána már végül is az számít, hogy kikkel kerülsz egy egyetemre. Mi még egyenlőre azt sem tudjuk biztosan melyik egyetemen leszünk, úgyhogy erről majd akkor.

Helyi arcok: Erről is végletesen eltérő véleményeket hallottunk forrásainktól. Volt akinek az indonézek nem lopták be túlságosan magukat a szívébe. Másvalaki szerint viszont annyira jófejek, hogy majd egyből "medencés kertpartikat szerveznek a tiszteletünkre, ahova beszervezik a legjobb p*nákat". Hát így legyen!

Najólvan gyerekek, ennyit előljáróban. Aug 26.-án felszedjük a horgonyt. Az első egy-két hétben valszeg kisebb gondom is nagyobb lesz annál mint, hogy ezt a blogot frissítsem, de aztán majd csapatom a frankóságot. Csak győzzétek kivárni!

1 komment

Címkék: darmasiswa


A bejegyzés trackback címe:

https://szumpapu.blog.hu/api/trackback/id/tr18588061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NapPali 2008.09.03. 23:01:21

Baszki mi ez a kis fehér muki lófasz állatka?
süti beállítások módosítása